Smo skupina 25 –ih fantov starih med 16 in 18 let, ki nas povezuje ljubezen do kolesa. Najbolj uživamo na skupnih treningih, pripravah in kolesarskih dirkah. Naši trenerji so Miha Koncilija, Blaž Debevec in Jan Jovan, vsi tudi zapriseženi rekreativni kolesarji.

Treniramo štirikrat do petkrat na teden, naše relacije so dolge od 70 do 130 km, največ treningov opravimo po Gorenjski oz. okolici Ljubljane. Med vikendi se udeležujemo tekmovanj tako doma kot v tujini.

Prve tekme v sezoni 2022 so se začele v koncu marca v Italiji, v Sloveniji pa smo sezono začeli v začetku aprila. Izjemno uspešno sezono smo nadgradili z vsemi tremi naslovi državnih pvrakov. V vožnji na čas in v kriteriju je državni prav postal Natan Gregorčič, na cestni dirki pa Domen Oblak.

Naša vizija je postati najboljša kolesarska akademija v regiji in širše ter z vrhunskim strokovnim pristopom kaliti nove zmagovalce. Naš cilj je v bližnji prihodnosti imeti tudi ekipo mlajših članov do 23 let, ki bo omogočala talentiranim mladim kolesarjem prestop v tuje profesionalne klube.

Naša selekcija šteje 28 članov, starih med 14 in 16 let. Skupna nam je ljubezen do kolesarstva. Nekateri pedala poganjamo že peto leto. Spet drugi pa so se s tekmovalnim kolesarstvom spoznali šele letos. Naši trenerji so Miha Koncilija, Blaž Debevec in Jan Jovan.

Treniramo trikrat do štirikrat na teden, na treningih prevozimo od od 50 do 90 km največ v okolici Ljubljane. Med vikendi se udeležujemo tekmovanj tako doma kot tudi v tujini.

Naši cilji so, dobro dirkati na dirkah v Sloveniji in tudi v tujini, ter uspešno  zastopati barve KD Roga v Pokalu Slovenije, ter uvrstitev v reprezentanco Slovenije za nastop na etapni dirki na Češkem.

Mlajši  mladinci so v sezoni 2022 pod vodstvom trenerjev, Jana Jovana, Blaža Debevca in Miha Koncilija, nastopili na 35 dirkah v Sloveniji in tujini. Prve tekme v Italiji so se začele v koncu marca v Italiji, v Sloveniji pa smo sezono začeli v začetku aprilana dirkah na Ptuju in v Tunjicah.  V tej kategoriji imamo zelo perspektivno generacijo fantov, saj se redno uvrščajo med najboljše tri v Pokalu Slovenije, prav tako pa so med najboljšimi tudi  na dirkah v tujini. Na državnem prvenstvu v kronometru je bil Jakob Jere tretji, na državnem prvenstvu v kriteriju pa je bil Tine Jenko na drugem mestu. Na najpomembnejši dirki sezone smo imeli predstavnika v olimpijski reprezentanci Slovenije na EYOFU v Banski Bytrici je nastopal Bor Ebner.

Marljivost, organiziranost, potrpežljivost, vztrajnost, osredotočenost, motiviranost fairplay, zagnanost, vera v sebe, vzgoja pred tekmovalnimi cilji, sočutje do pomoči potrebnih, ter vračanje okolju iz katerega prihajamo so vrednote, ki jih živimo.

 

Smo fantje stari 13 in 14 let v sezoni 2023 pa nas je skupaj 21. Naši treningi so dolgi med 30 in 60 kilometrov zbirno mesto pa imamo pri ribniku pred Šmartnim. Treningi med drugimi vsebujejo v veliki meri učenje osnov kolesarjenja, veliko se dela na tehniki vožnje in obvladovanju kolesa. Skupina dečkov A in B je prva, ki skoraj vse treninge opravlja na cesti in so soočeni s cestnim prometom. Tako, da je dobro poznavanje cestno prometnih predpisov eno izmed ključnih začetnih znanj vadečih. Dečki A in B imajo treninge 4x na teden po nekje 1,5 – 2 ure ali od 40 do 60 kilometrov, za vikende lahko tudi več. Delajo na vožnji v skupini, menjavami, krožnji vožnji, povspeševanju, šprinti, tempo vožnji… Vendar so tukaj še zelo pomembne osnove in zato še vedno delajo veliko na kontroli in obvladovanju kolesa preko vaj kot so: pobiranje bidonov, polžja vožnja, naslanjanje na sokolesarja, stanje na mestu.. Ker se vozijo v skupini je tudi zelo pomembna pravočasna signalizacija ostalim v skupini, ki se vozijo za tabo. Na ta način se lahko cela skupina varno izogne kakšni luknji na cesti ali kakšni oviri, ki nepričakovano pride pred kolesarjem. Da se skupina vozi varno morajo med drugimi tudi vsi pozanti primerne kolesarske signale. Cilji pa so; imeti se lepo na kolesu, uživati v tem kar delajo, si pridobiti veliko novih znanj, razvijati motorične sposobnosti, upoštevati načela fair play-a in se kolesarsko razviti do te mere, da lahko kasneje uspešno nastopajo in tekmujejo v višjih kategorijah.

Dečki C je najmlajša tekmovalna kategorija v cestnem kolesarstvu. V njej nastopajo kolesarji stari med 10 in 12 let, njihovi treningi pa povečini potekajo 3x tedensko na policijskem poligonu  Tacnu. V sezoni 2023 nas je 18, število pa bo proti koncu sezone še naraščalo. Prav v tej kategoriji se nam vsako leto pridruži največ novih članov. Na poligonu se učimo kontrole kolesa preko različnih tehničnih poligonov, vožnje v zavetrju, vožnje v skupini, menjave. Redno delamo tudi spremembe ritma, šprinte, vadimo zavoje in dvigujemo telesno pripravljenost. V tej kategoriji tekmujemo na dirkah po Sloveniji, tekmovalna sezona se začne v mesecu aprilu in traja vse do začetka oktobra. Poleti (navadno v mesecu avgustu ) se udeležimo 4 dnevnega kolesarskega kampa, kjer treninge združimo s počitniškimi dejavnstmi.

Kolesarska šola Pogi team deluje v sklopu Kolesarskega društva Rog, namenjena pa  je vsem mladim fantom in dekletom, od sedmega leta dalje, ki uživajo na kolesu in bi se radi spoznali s cestnim kolesarstvom. Vožnja s specialko ima poseben čar, a najprej je potrebno osvojiti kolesarske veščine. V kolesarski šoli vadba poteka na zaprtem policijskem poligonu v Tacnu, kjer ni prometa in s tega vidika najbolj primeren kraj za učenje. Poleg naših najmlajših kolesark in kolesarjev (7.-11.let) pa v kolesarki šoli prve kilometre naredijo tudi vsi začetniki, ki še nimajo osvojenih vseh kolesarskih veščin, ki so potrebni za varno vožnjo na cesti. Ko le to osvojijo pa jih priklučimo k starostni kategoriji kateri glede na starost pripadajo (Dečki, mladinci,…) Vašega otroka pripeljete na trening cca 10 min prej, obveno pa mora imeti svoje kolo (lahko tudi MTB, treking,..) in svojo čelado. Naši trenerji na treninge pripeljejo tudi nekaj specilak, katere lahko nato vadeči uporabljajo med treningom. (občasno zaradi velikega števila vadečih si specialko lahko sposodi le določeno število kolesarjev oz. kolesark).

Vadba v kolesarki šoli je razdeljena na zimski in poletni del:

V zimskem delu (november- februar), vadba poteka 2x tedensko in sicer 1x v telovadnici OŠ Šmartno, kjer  z raznimi vajami za moč, vajami za ravnotežje, koordinacijo in športnimi igrami krepimo mišice, 1x tedensko  pa nabiramo kondicijo s pohodi na Šmarno goro in Grmado.

V poletnem delu (marec – oktober), pa vadba poteka 2x tedensko na policijskem poligonu v Tacnu in sicer v ponedeljkih in četrtkih (po zimskem času od 17-18h, v poletnem času od 18-19h)

Ekipe 2023

sl_SISlovenščina